Тя е момиче, което обича думите – да преоткрива и скрива в тях себе си и всичко.
Започна да ги записва, за да не пропусне някой нов ред, многоточие или отклонение.
Обича също цветя (в градини), френски прозорци, океан, чай, малини, цвят екрю и вино.
И да пътува много обича.
Отбелязва синхроничностите по пътя си и така е сигурна в посоката.
Има всичко, за което е мечтала, но не спира, за да научи и детето си. За безброй други неща се учи от него, в движение
.

неделя, 1 ноември 2015 г.

Извън зоната на комфорт (I част)



Бих искала още в началото да подчертая, че според мен идеята за напускане на т. нар. зона на комфорт се свързва не толкова с усилие, колкото със страст, любопитство, ентусиазъм, с отваряне на сетивата за нови усещания, вкусове, аромати, звуци, гледки, с личен експеримент за привличане на нови опитности, знания, преживявания и вдъхновения.

Какво има извън зоната на комфорт? Не знам. За всеки е различно. Далеч съм от мисълта, че там всичко е цветя и рози, мед и масло. Но е много по-ценно да надникнем, отколкото само да се питаме. Най-малкото, по-широката перспектива ще ни е в плюс.

Ако сте свикнали да се обличате в дрехи с карета и райета, можете да започнете с нещо на точки или звездички. Наскоро, между другото, си купих една тъмносиня рокля на бели звездички. Не знам защо, но 2-годишната ми дъщеря от известно време насам казва, че е дошла от звездите. Оказа се, че в същия ден, в който си купих роклята, баща й е купил от Les Quatre Temps в Париж фосфоресциращи звездички. Цял следобед се е разхождал из този огромен търговски център, а вечерта пък ние двете с нея редихме пъзел за сезоните. Звезди тук и там, четирите годишни времена тук и там. Вярвате ли, че всички съвпадения, колкото и банални и невзрачни да са те, са случайни? Толкова му завиждах, че е в Париж... Но сега, като се замисля, следващия път, когато пътувам до Франция, крайната точка няма да е Париж, вече съм била там. Ще е Прованс - и не точка, а цяло вълнуващо многоточие!... Примерно в края на лятото. Ще си наемем кола и ще пътуваме, няма да се спираме в големите градове, а в малките селца с тесни павирани улички, семейни ресторантчета с малки масички, кокетни магазинчета, пекарни, неземни аромати, учтиви местни хора, които задължително поздравяват с блага усмивка и т.н.

Ако в ежедневието си носите предимно високи обувки заради дрескод или предразсъдъци, сега можете да си купите кецове. Скоро след това няма да се върнете към високите токове, гарантирам. Кецовете пристрастяват. А и с изненада ще откриете с колко неща могат да се съчетаят успешно.

Ако не сте в състояние да започнете адекватно деня си без 1-2 чаши кафе, може би е добре да си дадете сметка, че това е само в главата ви. Първо, можете да потичате петнайсетина минути по някоя алея – това със сигурност ще ви събуди доста успешно, а и тичането може дотолкова да ви увлече, че след няколко седмици да не можете да си представите деня си без него. Аз много рядко вече пия кафе - ако от време на време си го приготвям, то е май повече заради аромата. Второ, можете да започнете да пиете чай. Добре, може и черен, но, при положение че съществуват безкрайно много видове и комбинации, които можете да опитате, защо да се ограничавате до черния? Джинджифил, лимонова трева, куркума, кардамон, мента, салвия, липа, лайка, розови цветчета, ройбос, мащерка, кора от портокал, ябълка, канела, хибискус, жасмин, лавандула, анасон, бергамот... Избрахте ли си? 

Ако обичате мляко, можете да пробвате бадемово, като си го направите сами. Необходими са ви 1 чаша сурови бадеми, 2-3 чаши вода, блендер, торбичка за прецеждане на ядкови млека или обикновена марля, аромат (ванилия, канела), подсладител (мед, фурми). А комбинацията бадемово мляко и сурово какао пък е успешна алтернатива на кафето.

Ако до момента сте наблягали примерно на българска или италианска кухня, сега можете да пробвате индийска. Твърде пикантна е за мен, но цялото това преплитане на вкусове и ароматни подправки е зашеметяващо... Помня, че най-много ми харесаха хлебчетата – те са питки всъщност. Но пък вие можете да си приготвите сами хляб. С квас. От лимец или елда. С босилек или розмарин... Можете също да започнете да готвите с кокосово масло (ако решите да купувате, информирайте се първо за точката му на горене).

(следва...)